Οι Λυκειακές Τάξεις Μαγούλας στην Αθήνα

Το σχολείο μας , στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος πραγματοποίησε  εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα, από την Παρασκευή  16/12/2016 έως τη Κυριακή  18/12/2016 .Στην εκδρομή συμμετείχαν μαθητές των Λυκειακών Τάξεων του σχολείου μας. Συνοδοί καθηγητές ήταν οι: Τασίκα Μαρία, Χαλιμούρδας Κωνσταντίνος και Συριανίδης Ευστράτιος.

Αρχικά το σχολείο μας επισκέφθηκε  το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ),  έργο του αρχιτέκτονα Renzo Piano. Οι μαθητές είχαν για πρώτη φορά την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η σκηνή της οποίας  είναι από τις μεγαλύτερες του κόσμου, και  της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, η οποία θα έχει χωρητικότητα 2 εκατομμύρια τόμους, όπως επίσης και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος σε ολόκληρη την έκτασή του. Στον όγδοο όροφο αυτού του κτιρίου έχει διαμορφωθεί ο «Φάρος», ένας πολυχώρος εκδηλώσεων με μοναδική θέα σε όλη την Αθήνα. Πάνω από τον Φάρο βρίσκεται και το ενεργειακό στέγαστρο, ένα κατασκευαστικό και τεχνικό επίτευγμα, που καλύπτεται από φωτοβολταϊκά πάνελ και παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

  

 

 

 

 

 

Οι μαθητές στη συνέχεια επισκέφθηκαν την Ακρόπολη των Αθηνών, τον επονομαζόμενο “ιερό βράχο”, τον πιο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο στην Ελλάδα. Στην Ακρόπολη θαυμάσανε από κοντά τους τρεις αρχαίους ναούς, τον Παρθενώνα, το Ερέχθειο και τον ναό της Απτέρου Νίκης καθώς και την μνημειακή είσοδο, τα Προπύλαια. Όλα τα μνημεία της Ακρόπολης είναι κατασκευασμένα από Πεντελικό μάρμαρο και χτίστηκαν κατά το Χρυσό αιώνα του Περικλή, την επονομαζόμενη Κλασική Περίοδο.

 

Η ξενάγηση συνεχίστηκε στην  Πλάκα, συνοικία στο κέντρο της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη. Μεταπολεμικά, τα κτίσματα της Πλάκας κρίθηκαν διατηρητέα στο σύνολό τους, με αποτέλεσμα η Πλάκα να αποτελεί τη μοναδική συνοικία της Αθήνας που σε τέτοια έκταση μπορεί κάποιος να … «μεταφερθεί » 100 χρόνια πριν.

 

Τέλος, επισκεφθήκαμε  το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας,  ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου στον τομέα της αρχαίας τέχνης. Στις συλλογές του εκπροσωπούνται όλοι οι πολιτισμοί που άνθισαν στον ελληνικό χώρο από την προϊστορική εποχή ως το τέλος της ρωμαϊκής περιόδου. Το νεοκλασικό σχέδιο του μουσείου έρχεται σε πλήρη συμφωνία με τα εκθέματα που περιέχει. Τα πολυάριθμα και σπουδαία εκθέματά έδωσαν  την ευκαιρία στους μαθητές μας  να ταξιδέψουν στα βάθη της ιστορίας. Οι πλούσιες συλλογές του, που απαριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα, προσφέρουν ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα.

 

Η επίσκεψή μας στην Αθήνα ήταν μια αξέχαστη εμπειρία και επιστρέψαμε όλοι «πλουσιότεροι και σοφότεροι»