ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το Γυμνάσιο -Λ.Τ. Μαγούλας πραγματοποίησε τριήμερη  εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα από την Παρασκευή 8/12/2023 έως την Κυριακή 10/12/2023  με τη συμμετοχή των μαθητών/τριων της Γ΄ Γυμνασίου και της Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου.

Οι μαθητές/τριες του σχολείου μαζί με τους  συνοδούς εκπαιδευτικούς κ. Καρκαλέτση Σωτήριο, Κιμέρη Ευανθία και Μαχαίρα Παρασκευή επισκέφτηκαν την πρώτη μέρα  το  Εθνικό   Ιστορικό  Μουσείο (Παλαιά  Βουλή),  που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική κοινοβουλευτική ιστορία, αφού εδώ λειτούργησε η ελληνική βουλή από το 1875 έως και το 1935. Περιηγήθηκαν και ταξίδεψαν  στην ιστορία του νεότερου Ελληνισμού:   περίοδο της τουρκοκρατίας και φραγκοκρατίας,  Επανάσταση του 1821,  απελευθερωτικούς αγώνες,  δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους,  πολιτική, κοινωνική και πνευματική εξέλιξη του Ελληνισμού μέχρι σήμερα. Είδαν προσωπικά αντικείμενα και όπλα των αγωνιστών του’ 21, αλλά και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων των προηγούμενων αιώνων,  έργα ζωγραφικής,  στολές και πολλά άλλα αντικείμενα ανθρώπων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του νεότερου ελληνισμού, όπως του Κοραή, του Καποδίστρια, του Όθωνα, του Τρικούπη κ.α.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε  επίσκεψη  στον ιερό  λόφο της Ακρόπολης. Οι  μαθητές ανεβαίνοντας συνάντησαν πρώτα   τα Προπύλαια και εν συνεχεία  θαύμασαν τον  Παρθενώνα ,ναό δωρικού ρυθμού  αφιερωμένο στην θεά Αθηνά,  σήμα κατατεθέν  του  αρχαίου  ελληνικού πολιτισμού.  Έπειτα  ξεναγήθηκαν στη βόρεια πλευρά του λόφου της Ακρόπολης που βρίσκεται το Ερέχθειο, ένας ναός ιωνικού ρυθμού αφιερωμένος στη θεά Αθηνά και τον Ποσειδώνα τον Ερεχθέα, με τις περίφημες Καρυάτιδες. Τέλος κατέβηκαν  το βράχο της Ακρόπολης για να δουν   το Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού, που βρίσκεται δίπλα στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου.  Περιηγήθηκαν  στο αρχαίο θέατρο του Διονύσου, το πρώτο πέτρινο θέατρο που χτίστηκε το 342 π.Χ. από το Λυκούργο και φιλοξενούσε παραστάσεις σπουδαίων αρχαίων ποιητών όπως του Σοφοκλή, του Αισχύλου, του Ευρυπίδη και του Αριστοφάνη.

Την  Κυριακή  οι  μαθητές επισκέφτηκαν το μουσείο  ψευδαισθήσεων,  ένα διαδραστικό μουσείο  που τους ταξίδεψε στον κόσμο των ψευδαισθήσεων  και διαπίστωσαν  διαβάζοντας προσεκτικά τα παραθέματα δίπλα στα εκθέματα ότι για κάθε οπτική ψευδαίσθηση που ξεγελάει το μάτι υπάρχει μία επιστημονική εξήγηση. Οι  μαθητές εξερεύνησαν  τους χώρους,  έπαιξαν με τα εκθέματα, φωτογραφήθηκαν  και γενικά απόλαυσαν αυτή την πρωτότυπη εμπειρία. Στον χώρο των μουσείων δίπλα στα εκθέματα υπήρχαν σημεία στο πάτωμα με αυτοκόλλητα που τους  έδειχναν πού πρέπει να σταθούν ώστε να βγάλουν σωστά τη φωτογραφία δημιουργώντας μια ψευδαίσθηση.

 Είναι βέβαιο ότι οι μαθητές απόλαυσαν την εκδρομή και είχαν μια ευχάριστη εμπειρία από τις επισκέψεις τους στο Ιστορικό Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης , καθώς τους δόθηκε μια σημαντική ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν την αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και να διαπιστώσουν την ιστορική εξέλιξη από το παρελθόν ως  σήμερα,  Τέλος η επίσκεψη στο μουσείο ψευδαισθήσεων τους   έδωσε κίνητρο για προβληματισμό μαζί με μια ευκαιρία διασκέδασης.